Podmeni

Sprejem in odpust iz bolnišnice

Ko smo vas sprejeli v Splošno bolnišnico Brežice, smo zdravstveni in drugi delavci prevzeli skrb za vaše zdravje in počutje. Trudili se bomo, da bo zdravljenje potekalo nemoteno in uspešno. Prosimo pa vas, da upoštevate napotke in zaupate našim prizadevanjem. Da se bo vaše zdravstveno stanje čimprej izboljšalo, vas prosimo tudi za vaše sodelovanje. 

Ker želimo, da bi vam bila sprejem in bivanje v naši bolnišnici čim lažja, smo pripravili nekaj osnovnih informacij.

Dokumenti

Ob sprejemu v bolnišnico morate imeti: 

 • veljavno napotnico svojega osebnega zdravnika, 

 • potrjeno zdravstveno kartico oziroma dokazilo o zdravstvenem zavarovanju, 

 • osebno izkaznico ali potni list, 

 • dokumente z izvidi naročenih in opravljenih preiskav (npr. rentgenske slike, laboratorijske izvide in izvide drugih pregledov), 

 • dokumentacijo o zadnji hospitalizaciji ali specialističnih pregledih, 

 • dokazila o morebitnih dodatnih oblikah zavarovanja. 

V nujnih primerih, ko je ogroženo vaše življenje oziroma ko bi se lahko vaše zdravstveno stanje bistveno poslabšalo, boste sprejeti v bolnišnico tudi brez napotnice osebnega zdravnika.

Osebne stvari

Ob prihodu na zdravljenje imejte s seboj: 

 • toaletne potrebščine (milo, zobno ščetko in zobno kremo, osebno kozmetiko, glavnik, brivnik, ...), 

 • zdravila za kronične bolezni, ki vam jih je predpisal vaš osebni zdravnik, v originalni embalaži; ob sprejemu obvestite in pokažite sobnemu zdravniku, katera zdravila redno jemljete. 

V bolnišnici lahko uporabljate tudi svoje copate, nogavice, brisače, spalno srajco, pižamo in jutranjo haljo.

Denar in vrednostni predmeti

Priporočamo vam, da večjih vsot denarja in dragocenih stvari (npr. nakit, dragi kamni, zlata ura… ) ne nosite s seboj v bolnišnico. Za vaš denar in predmete večje vrednosti namreč bolnišnica ne odgovarja. Če pa kaj od tega imate pri sebi, prosimo, da obvestite medicinsko sestro na oddelku, ki bo poskrbela, da bodo vaše dragocenosti varno shranjene.

Otrok v bolnišnici

Za otroka je pomembno, da ga med zdravljenjem obiskujejo najbližji sorodniki, zlasti mati in oče. Obiski so vsak dan med 11. in 17. uro, izjemoma tudi ves dan po vnaprejšnjem dogovoru s predstojnikom oddelka. Otroka obiščite le, če ste zdravi, saj vsaka bolezen pomeni nevarnost okužbe. Svojim sorodnikom pojasnite, da so obiski pri bolnem otroku dovoljeni le najožjim družinskim članom. 

Eden od staršev ima pravico sobivanja v bolnišnici z bolnim otrokom do njegovega dopolnjenega šestega leta starosti. Če je otrok starejši od šest let, stroške bivanja poravnate sami. Doječim materam in materam otrok, ki zaradi zdravstvenega stanja niso sposobni samostojnega bivanja v bolnišnici, kar ugotovi pediater, stroške bivanja v celoti poravna zdravstvena zavarovalnica. Otroku lahko prinesete copatke, kratke nogavice, najljubšo igračo in pribor za umivanje zob. 

Preden vstopite v bolniško sobo in ko jo zapustite, si razkužite roke po navodilu, ki je ob razkužilu. Če ima otrok nalezljivo bolezen, si morate razkužiti roke večkrat med določenimi opravili. 

Prosimo vas, da se večino dneva zadržujete z otrokom v bolniški sobi. 

Starši dobite informacije osebno pri lečečem zdravniku. Drugim sorodnikom informacij ne dajemo.

Odpust iz bolnišnice

Že ob sprejemu v bolnišnico vas bo zdravnik seznanil z okvirnim časom potrebnega zdravljenja, oddelčni zdravnik pa vas bo o odpustu obvestil dva do tri dni prej. Odpusti so: 

 • na internem oddelku praviloma v popoldanskem času med 15. in 19. uro, 

 • na kirurškem oddelku v dopoldanskem času od 9. ure dalje oziroma po dogovoru, 

 • na ginekološko-porodnem oddelku v dopoldanskem času od 9. ure dalje oziroma po dogovoru, 

 • na otroškem oddelku od 11. ure dalje oziroma po dogovoru s starši. 

Domov vas lahko odpeljejo svojci. Če boste zaradi bolezenskega stanja potrebovali prevoz z rešilnim avtomobilom, se boste o tem dogovorili z oddelčnim zdravnikom. Ob odpustu boste osebno ali po pošti prejeli odpustno pismo, ki ga morate čimprej izročiti svojemu osebnemu zdravniku.


Zloženka: Informacije za bolnike in obiskovalce